Resepi Muachi a.k.a Kuih Pulut Cina

Assalamualaikum.
Mai masuk lagi dalam dapur nica ye.
Lately syok nak share recipes. HEHE.
Sebab syok bercuti dan syok memasak.
Oklah. Kali nak mai kita buat muachi.

Muachi ini adalah sejenis kuih yang dihasilkan daripada beras pulut juga. Cara penyediaan muachi ni lebih kurang sama dengan buat kuih buah melaka, cuma muachi xletak isi kat dalam. Muachi ni kita salut dengan kacang. Very da easy punya resepi. Jom mula!

Resepi Muachi
by my friend Penny


Bahan-bahan :

Tepung beras pulut
Air 
Kacang CAP TANGAN (cap lain pon boleh)
Gula (blend bagi halus)


Method :

1. Mulakan dengan membuat bahan untuk menyalut kat muachi.
2. Kupas kacang, amik isi dan blendkan kacang tersebut sampai halus.
3. Blend gula pulak (nak blend gula sekali dengan kacang pon boleh ;)  ) .
4. Campurkan kacang yang dh diblend dengan gula yang dah diblend tadi. Kacau dua-dua sampai sebati. Ketepikan.

* Anggarkan jumlah gula dengan kacang yang kita ada, kalau xpasti lepas kacau gula dengan kacang, cuba rasa, kalau kurang manis, tambah gula. Ikot citarasa masing-masing.

Kacang + Gula

Doh Muachi

Gentel bulat-bulat. Ni bujur skit HEHE

Rebus sampai terapung kat atas

Golek-golek atas serbuk kacang + gula tadi


5. Kemudian, tuangkan tepung beras pulut ke dalam mangkuk, campur air sedikit demi sedikit sampai jadi doh, jangan terlalu lembik atau terlalu keras. Kalau lembik tambah tepung lagi, kalu keras tambah air.
6. Ambik doh dan gentelkan ia suoaya jadi bola-bola kecil.
7. Panaskan air dalam periuk, kemudian masukkan bola-bola tersebut dalam periuk, bila dah bola-bola dah timbul, toskan dan terus masuk dalam bahan salutan. Golek-golekkan bagi semua bahagian kena rata. Sedia untuk dihidangkan. Senangkann!

* Anggaran tepung yang digunakan adalah mengikut bahan salutan yang disediakan. Kalau bahan salutan banyak, pakai tepung banyak untuk buat muachi.

Dulu time sekolah, uncle cina selalu jual HEHE. Sekarang dah boleh buat sendiri. 
SELAMAT MENCUBA!!

0 thinks ....: